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TAX PROVISIONS - HARMONIZATION OF LEGISLATION - TURNOVER TAXES - COMMON 
SYSTEM OF VALUE-ADDED TAX - DEDUCTION OF INPUT TAX - GOODS USED IN THE 
COURSE OF BUSINESS - CONDITION - SUPPLY OF GOODS TO A TAXABLE PERSON - 
CONCEPT - DIRECT DELIVERY TO THE EMPLOYEES OF THE UNDERTAKING 
CONCERNED - INCLUDED 

( COUNCIL DIRECTIVE 67/228/EEC, ART . 11 ( 1 ) ( A ), AND COUNCIL DIRECTIVE 
77/388/EEC, ART . 17 ( 2 ) ( A ) ) 

Summary

WHERE AN EMPLOYER, WHO IS A TAXABLE PERSON FOR THE PURPOSES OF THE 
RULES ON VALUE-ADDED TAX, BY AGREEMENT WITH ONE OF HIS EMPLOYEES AND 
ANOTHER TAXABLE PERSON, THE SUPPLIER, ARRANGES FOR THE LATTER TO SUPPLY 
GOODS AT THE EMPLOYER' S EXPENSE TO THE EMPLOYEE, WHO USES THEM 
EXCLUSIVELY FOR THE PURPOSES OF THE EMPLOYER' S BUSINESS, AND THE 
EMPLOYER RECEIVES FROM THE SUPPLIER INVOICES FOR THOSE SUPPLIES CHARGING 
HIM VALUE-ADDED TAX IN RESPECT OF THE GOODS SUPPLIED, ARTICLE 11 ( 1 ) ( A ) OF 
THE SECOND COUNCIL DIRECTIVE AND ARTICLE 17 ( 2 ) ( A ) OF THE SIXTH DIRECTIVE 
ON THE HARMONIZATION OF THE LAWS OF THE MEMBER STATES RELATING TO 
TURNOVER TAXES MUST BE INTERPRETED AS MEANING THAT THE EMPLOYER MAY 
DEDUCT THE VALUE-ADDED TAX WITH WHICH HE IS SO CHARGED FROM THE VALUE-



ADDED TAX PAYABLE BY HIM . 

ALTHOUGH THE AFORESAID PROVISIONS RESTRICT A TAXABLE PERSON' S RIGHT OF 
DEDUCTION TO THE TAX DUE OR PAID "IN RESPECT OF GOODS ... SUPPLIED TO HIM", 
THE PURPOSE OF THOSE PROVISIONS CANNOT BE TO EXCLUDE FROM THE RIGHT OF 
DEDUCTION THE TAX PAID ON GOODS WHICH, ALTHOUGH SOLD TO THE TAXABLE 
PERSON IN ORDER TO BE USED EXCLUSIVELY IN HIS BUSINESS, WERE PHYSICALLY 
DELIVERED TO HIS EMPLOYEES . 

Parties

IN CASE 165/86 

REFERENCE TO THE COURT UNDER ARTICLE 177 OF THE EEC TREATY BY THE HOGE 
RAAD DER NEDERLANDEN ( SUPREME COURT OF THE NETHERLANDS ) FOR A 
PRELIMINARY RULING IN THE PROCEEDINGS PENDING BEFORE THAT COURT BETWEEN 

LEESPORTEFEUILLE "INTIEM" CV 

AND 

STAATSSECRETARIS VAN FINANCIEN ( SECRETARY OF STATE FOR FINANCE ) 

ON THE INTERPRETATION OF ARTICLE 11 ( 1 ) ( A ) OF THE SECOND COUNCIL DIRECTIVE 
( 67/228/EEC ) OF 11 APRIL 1967 ON THE HARMONIZATION OF LEGISLATION OF MEMBER 
STATES CONCERNING TURNOVER TAXES - STRUCTURE AND PROCEDURES FOR 
APPLICATION OF THE COMMON SYSTEM OF VALUE-ADDED TAX ( OFFICIAL JOURNAL, 
ENGLISH SPECIAL EDITION 1967, P . 16 ) AND ARTICLE 17 ( 2 ) ( A ) OF THE SIXTH 
COUNCIL DIRECTIVE ( 77/388/EEC ) OF 17 MAY 1977 ON THE HARMONIZATION OF THE 
LAWS OF THE MEMBER STATES RELATING TO TURNOVER TAXES - COMMON SYSTEM OF 
VALUE-ADDED TAX : UNIFORM BASIS OF ASSESSMENT ( OFFICIAL JOURNAL 1977, L 145, 
P . 1 ), 

THE COURT ( SIXTH CHAMBER ) 

COMPOSED OF : O . DUE, PRESIDENT OF THE CHAMBER, G . C . RODRIGUEZ IGLESIAS, T 
. KOOPMANS, K . BAHLMANN AND C . KAKOURIS, JUDGES, 

ADVOCATE GENERAL : J . L . DA CRUZ VILACA 

REGISTRAR : H . A . ROEHL, PRINCIPAL ADMINISTRATOR 

AFTER CONSIDERING THE OBSERVATIONS SUBMITTED ON BEHALF OF 

LEESPORTEFEUILLE "INTIEM" CV, THE APPELLANT IN THE MAIN PROCEEDINGS, BY K.J.M 
. HOYER, ACTING AS AGENT, IN THE ORAL PROCEDURE, 

THE COMMISSION OF THE EUROPEAN COMMUNITIES, BY J . F . BUHL, LEGAL ADVISER, 
AND H . VAN LIER, A MEMBER OF THE COMMISSION' S LEGAL DEPARTMENT, ACTING AS 
AGENTS, IN THE WRITTEN AND ORAL PROCEDURES, 

THE NETHERLANDS GOVERNMENT, BY THE SECRETARY GENERAL OF THE MINISTRY OF 
FOREIGN AFFAIRS, ACTING AS AGENT, IN THE WRITTEN PROCEDURE, 



THE GOVERNMENT OF THE FEDERAL REPUBLIC OF GERMANY, BY M . SEIDEL AND A . 
DITTRICH, ACTING AS AGENTS, IN THE WRITTEN PROCEDURE, 

HAVING REGARD TO THE REPORT FOR THE HEARING AND FURTHER TO THE HEARING 
ON 30 JUNE 1987, 

AFTER HEARING THE OPINION OF THE ADVOCATE GENERAL DELIVERED AT THE 
SITTING ON 8 OCTOBER 1987, 

GIVES THE FOLLOWING 

JUDGMENT 

Grounds

1 BY A JUDGMENT OF 2 JULY 1986, WHICH WAS RECEIVED AT THE COURT ON 9 JULY 
1986, THE HOGE RAAD DER NEDERLANDEN ( SUPREME COURT OF THE NETHERLANDS ) 
REFERRED TO THE COURT FOR A PRELIMINARY RULING UNDER ARTICLE 177 OF THE 
EEC TREATY A QUESTION ON THE INTERPRETATION OF ARTICLE 11 ( 1 ) ( A ) OF THE 
SECOND COUNCIL DIRECTIVE ( 67/228/EEC ) OF 11 APRIL 1967 ON THE HARMONIZATION 
OF LEGISLATION OF MEMBER STATES CONCERNING TURNOVER TAXES - STRUCTURE 
AND PROCEDURES FOR APPLICATION OF THE COMMON SYSTEM OF VALUE-ADDED TAX, 
AND ARTICLE 17 ( 2 ) ( A ) OF THE SIXTH COUNCIL DIRECTIVE ( 77/388/EEC ) OF 17 MAY 
1977 ON THE HARMONIZATION OF THE LAWS OF THE MEMBER STATES RELATING TO 
TURNOVER TAXES - COMMON SYSTEM OF VALUE-ADDED TAX : UNIFORM BASIS OF 
ASSESSMENT . 

2 THAT QUESTION AROSE IN PROCEEDINGS BETWEEN LEESPORTEFEUILLE "INTIEM" CV 
( HEREINAFTER REFERRED TO AS "INTIEM ") AND THE NETHERLANDS TAX AUTHORITIES 
CONCERNING THE DEDUCTION OF THE FULL AMOUNT OF VALUE-ADDED TAX ON 
PETROL SUPPLIED TO EMPLOYEES OF INTIEM BUT INVOICED TO THAT COMPANY . 

3 ACCORDING TO THE JUDGMENT OF THE NATIONAL COURT, INTIEM OPERATES A 
BUSINESS IN WHICH IT LOANS AND DELIVERS READING MATERIAL TO CUSTOMERS AT 
THEIR HOMES . AS AN EMPLOYER IT PAYS ITS DELIVERY STAFF A TRAVEL ALLOWANCE 
FOR USING THEIR OWN CARS WHEN CARRYING OUT THEIR WORK . THAT ALLOWANCE 
DOES NOT INCLUDE PETROL COSTS . AT THE BEGINNING OF EACH WORKING DAY THE 
DELIVERY STAFF FILL THEIR PETROL TANKS AT THEIR OWN EXPENSE BEFORE 
STARTING WORK AND AT THE END OF THE DAY THEY REFUEL THEIR CARS AT INTIEM' S 
EXPENSE AT A FILLING STATION SITUATED OPPOSITE ITS PREMISES . 

4 INTIEM DEDUCTS THE FULL AMOUNT OF THE VALUE-ADDED TAX PAYABLE ON THE 
PETROL WITH WHICH IT IS INVOICED BY THE OPERATOR OF THE FILLING STATION . 

5 THE NETHERLANDS TAX AUTHORITIES WOULD NOT ALLOW INTIEM TO DEDUCT THE 
FULL AMOUNT OF VALUE-ADDED TAX; THEY AGREED TO ALLOW A DEDUCTION ONLY UP 
TO THE FLAT-RATE PERCENTAGE LAID DOWN BY MINISTERIAL ORDER ON THE BASIS OF 
NATIONAL LEGISLATION GOVERNING TRAVEL EXPENSES PAID TO EMPLOYEES, TAKING 
THE VIEW THAT TRAVEL EXPENSES INCLUDED PETROL COSTS . 

6 INTIEM APPEALED TO THE GERECHTSHOF ( REGIONAL COURT OF APPEAL ), 
AMSTERDAM, WHICH ACCEPTED THE TAX AUTHORITIES' ARGUMENT . INTIEM THEN 
LODGED AN APPEAL IN CASSATION . THE HOGE RAAD REJECTED THE APPELLANT' S 



COMPLAINT THAT THE GERECHTSHOF HAD ERRED IN FINDING THAT THE PETROL IS 
SUPPLIED DIRECTLY TO THE APPELLANT' S EMPLOYEES BUT THEN RAISED THE 
QUESTION WHETHER THE FACT THAT THE PETROL IS, ACCORDING TO THAT FINDING, 
DIRECTLY SUPPLIED TO THE APPELLANT' S EMPLOYEES PRECLUDES THE DEDUCTION 
BY THE EMPLOYER OF THE VALUE-ADDED TAX PAYABLE ON THAT PETROL . 

7 TAKING THE VIEW THAT THE ANSWER TO THAT QUESTION DEPENDED ON THE 
INTERPRETATION OF CERTAIN PROVISIONS OF THE SECOND AND SIXTH DIRECTIVES, 
THE HOGE RAAD STAYED THE PROCEEDINGS AND REQUESTED THE COURT TO GIVE A 
PRELIMINARY RULING ON THE FOLLOWING QUESTION : 

"WHERE A TAXABLE PERSON (' THE EMPLOYER' ), BY AGREEMENT WITH ONE OF HIS 
EMPLOYEES AND ANOTHER TAXABLE PERSON (' THE SUPPLIER' ), ARRANGES FOR THE 
SUPPLIER TO SUPPLY GOODS TO THE EMPLOYEE AT THE EMPLOYER' S EXPENSE, WITH 
THE AIM THAT THE EMPLOYEE SHOULD USE THEM FOR THE PURPOSES OF THE 
EMPLOYER' S BUSINESS, AND THE EMPLOYER RECEIVES FROM THE SUPPLIER 
INVOICES FOR THOSE SUPPLIES CHARGING HIM VALUE-ADDED TAX IN RESPECT OF 
THE GOODS SUPPLIED, DO THE PROVISIONS OF ARTICLE 11 ( 1 ) ( A ) OF THE SECOND 
DIRECTIVE AND OF ARTICLE 17 ( 2 ) ( A ) OF THE SIXTH DIRECTIVE MEAN THAT THE 
EMPLOYER MAY DEDUCT THE VALUE-ADDED TAX WITH WHICH HE IS SO CHARGED 
FROM THE TAX PAYABLE BY HIM, OR IS DEDUCTION OF THE TAX RULED OUT BY THE 
FACT THAT THE GOODS WERE NOT SUPPLIED TO THE EMPLOYER BUT TO THE 
EMPLOYEE?" 

8 REFERENCE IS MADE TO THE REPORT FOR THE HEARING FOR A FULLER ACCOUNT OF 
THE FACTS OF THE CASE, THE LEGAL BACKGROUND TO THE CASE, THE COURSE OF 
THE PROCEDURE AND THE OBSERVATIONS SUBMITTED TO THE COURT, WHICH ARE 
MENTIONED HEREINAFTER ONLY IN SO FAR AS IS NECESSARY FOR THE REASONING OF 
THE COURT . 

9 ARTICLE 11 ( 1 ) ( A ) OF THE SECOND COUNCIL DIRECTIVE PROVIDES AS FOLLOWS : 

"WHERE GOODS AND SERVICES ARE USED FOR THE PURPOSES OF HIS UNDERTAKING, 
A TAXABLE PERSON SHALL BE AUTHORIZED TO DEDUCT FROM THE TAX FOR WHICH HE 
IS LIABLE : 

( A ) THE VALUE-ADDED TAX INVOICED TO HIM IN RESPECT OF GOODS SUPPLIED TO HIM 
OR IN RESPECT OF SERVICES RENDERED TO HIM; ...". 

10 SIMILARLY, ARTICLE 17 ( 2 ) ( A ) OF THE SIXTH COUNCIL DIRECTIVE PROVIDES THAT : 

"IN SO FAR AS THE GOODS AND SERVICES ARE USED FOR THE PURPOSES OF HIS 
TAXABLE TRANSACTIONS, THE TAXABLE PERSON SHALL BE ENTITLED TO DEDUCT 
FROM THE TAX WHICH HE IS LIABLE TO PAY : 

( A ) VALUE-ADDED TAX DUE OR PAID IN RESPECT OF GOODS OR SERVICES SUPPLIED 
OR TO BE SUPPLIED TO HIM BY ANOTHER TAXABLE PERSON; ...". 

11 IT IS APPARENT FROM THOSE PROVISIONS THAT THE DEDUCTION OF THE VALUE-
ADDED TAX PAID ON INPUTS BY A TAXABLE PERSON RELATES ONLY TO THE TAX DUE 
OR PAID IN RESPECT OF GOODS AND SERVICES SUPPLIED TO HIM IN THE COURSE OF 
HIS BUSINESS . 

12 HAVING REGARD TO THE FACTS OF THE CASE, AS ESTABLISHED BY THE NATIONAL 
COURT, THE QUESTION RAISED BY THIS CASE IS WHETHER THAT RULE PRECLUDES 



THE DEDUCTION OF VALUE-ADDED TAX WHERE GOODS ARE PURCHASED BY A 
TAXABLE PERSON AND, AFTER BEING SUPPLIED TO HIS EMPLOYEES, ARE USED FOR 
THE UNDERTAKING' S BUSINESS PURPOSES . 

13 IN THAT REGARD IT MUST BE OBSERVED THAT IT IS CLEAR FROM THE DEDUCTION 
SYSTEM, AS LAID DOWN IN ARTICLES 17 TO 20 OF THE SIXTH DIRECTIVE, THAT THE 
RIGHT TO DEDUCT VALUE-ADDED TAX PAID ON INPUTS APPLIES TO GOODS AND 
SERVICES CONNECTED WITH THE PURSUIT OF THE TAXABLE PERSON' S BUSINESS, 
EXCLUDING, AS STATED IN ARTICLE 17 ( 6 ), ANY EXPENDITURE WHICH IS NOT 
"STRICTLY BUSINESS EXPENDITURE" SUCH AS THAT ON LUXURIES, AMUSEMENTS OR 
ENTERTAINMENT . 

14 IT MUST ACCORDINGLY BE CONCLUDED THAT THIS DEDUCTION SYSTEM MUST BE 
APPLIED IN SUCH A WAY THAT ITS SCOPE CORRESPONDS AS FAR AS POSSIBLE TO THE 
SPHERE OF THE TAXABLE PERSON' S BUSINESS ACTIVITY . WHERE, IN SUCH 
CIRCUMSTANCES, ARTICLE 17 ( 2 ) OF THE SIXTH DIRECTIVE RESTRICTS THE TAXABLE 
PERSON' S RIGHT OF DEDUCTION, AS REGARDS THE VALUE-ADDED TAX ON SUPPLIED 
GOODS, TO THE TAX DUE OR PAID "IN RESPECT OF GOODS ... SUPPLIED TO HIM", THE 
PURPOSE OF THAT PROVISION CANNOT BE TO EXCLUDE FROM THE RIGHT OF 
DEDUCTION THE VALUE-ADDED TAX PAID ON GOODS WHICH, ALTHOUGH SOLD TO THE 
TAXABLE PERSON IN ORDER TO BE USED EXCLUSIVELY IN HIS BUSINESS, WERE 
PHYSICALLY DELIVERED TO HIS EMPLOYEES . 

15 THAT INTERPRETATION IS SUPPORTED BY THE AIM OF THE DEDUCTION SYSTEM . AS 
IS STATED IN THE SECOND PARAGRAPH OF ARTICLE 2 OF THE FIRST COUNCIL 
DIRECTIVE ( 67/227/EEC ) OF 11 APRIL 1967 ON THE HARMONIZATION OF LEGISLATION 
OF MEMBER STATES CONCERNING TURNOVER TAXES ( OFFICIAL JOURNAL, ENGLISH 
SPECIAL EDITION 1967, P . 14 ), ON EACH TRANSACTION, VALUE-ADDED TAX, 
CALCULATED ON THE PRICE OF THE GOODS OR SERVICES AT THE RATE APPLICABLE 
TO SUCH GOODS OR SERVICES, IS TO BE CHARGEABLE AFTER DEDUCTION OF THE 
AMOUNT OF VALUE-ADDED TAX "BORNE DIRECTLY BY THE VARIOUS COST 
COMPONENTS ". 

16 THE ANSWER TO THE QUESTION SUBMITTED BY THE HOGE RAAD DER 
NEDERLANDEN MUST THEREFORE BE THAT WHERE AN EMPLOYER, WHO IS A TAXABLE 
PERSON FOR THE PURPOSES OF THE RULES ON VALUE-ADDED TAX, BY AGREEMENT 
WITH ONE OF HIS EMPLOYEES AND ANOTHER TAXABLE PERSON, THE SUPPLIER, 
ARRANGES FOR THE LATTER TO SUPPLY GOODS AT THE EMPLOYER' S EXPENSE TO 
THE EMPLOYEE, WHO USES THEM EXCLUSIVELY FOR THE PURPOSES OF THE 
EMPLOYER' S BUSINESS, AND THE EMPLOYER RECEIVES FROM THE SUPPLIER 
INVOICES FOR THOSE SUPPLIES CHARGING HIM VALUE-ADDED TAX IN RESPECT OF 
THE GOODS SUPPLIED, ARTICLE 11 ( 1 ) ( A ) OF THE SECOND DIRECTIVE AND ARTICLE 
17 ( 2 ) ( A ) OF THE SIXTH DIRECTIVE ON VALUE-ADDED TAX MUST BE INTERPRETED AS 
MEANING THAT THE EMPLOYER MAY DEDUCT THE VALUE-ADDED TAX WITH WHICH HE 
IS SO CHARGED FROM THE VALUE-ADDED TAX PAYABLE BY HIM . 

Decision on costs

COSTS 

17 THE COSTS INCURRED BY THE NETHERLANDS GOVERNMENT, BY THE GERMAN 
GOVERNMENT AND BY THE COMMISSION OF THE EUROPEAN COMMUNITIES, WHICH 
HAVE SUBMITTED OBSERVATIONS TO THE COURT, ARE NOT RECOVERABLE . AS THESE 



PROCEEDINGS ARE, IN SO FAR AS THE PARTIES TO THE MAIN PROCEEDINGS ARE 
CONCERNED, IN THE NATURE OF A STEP IN THE PROCEEDINGS PENDING BEFORE THE 
NATIONAL COURT, THE DECISION ON COSTS IS A MATTER FOR THAT COURT . 

Operative part

ON THOSE GROUNDS, 

THE COURT ( SIXTH CHAMBER ) 

IN ANSWER TO THE QUESTION SUBMITTED TO IT BY THE HOGE RAAD DER 
NEDERLANDEN, BY JUDGMENT OF 2 JULY 1986, HEREBY RULES : 

WHERE AN EMPLOYER, WHO IS A TAXABLE PERSON FOR THE PURPOSES OF THE 
RULES ON VALUE-ADDED TAX, BY AGREEMENT WITH ONE OF HIS EMPLOYEES AND 
ANOTHER TAXABLE PERSON, THE SUPPLIER, ARRANGES FOR THE LATTER TO SUPPLY 
GOODS AT THE EMPLOYER' S EXPENSE TO THE EMPLOYEE, WHO USES THEM 
EXCLUSIVELY FOR THE PURPOSES OF THE EMPLOYER' S BUSINESS, AND THE 
EMPLOYER RECEIVES FROM THE SUPPLIER INVOICES FOR THOSE SUPPLIES CHARGING 
HIM VALUE-ADDED TAX IN RESPECT OF THE GOODS SUPPLIED, ARTICLE 11 ( 1 ) ( A ) OF 
THE SECOND DIRECTIVE AND ARTICLE 17 ( 2 ) ( A ) OF THE SIXTH DIRECTIVE ON VALUE-
ADDED TAX MUST BE INTERPRETED AS MEANING THAT THE EMPLOYER MAY DEDUCT 
THE VALUE-ADDED TAX WITH WHICH HE IS SO CHARGED FROM THE VALUE-ADDED TAX 
PAYABLE BY HIM . 


