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Provisional text

JUDGMENT OF THE COURT (Fifth Chamber)

13 March 2019 (*)

(Reference for a preliminary ruling — Value added tax (VAT) — Directive 2006/112/EC — Article 
53 — Supply of services in respect of admission to educational events– Place of taxable 
transactions)

In case C?647/17,

REQUEST for a preliminary ruling under Article 267 TFUE from the Högsta förvaltningsdomstolen 
(Supreme Administrative Court, Sweden), made by decision of 9 November 2017, received at the 
Court on 20 November 2017, in the proceedings

Skatteverket

v

Srf konsulterna AB,

THE COURT (Fifth Chamber),

composed of E. Regan (Rapporteur), President of the Chamber, C. Lycourgos, E. Juhász, M. 
Ileši? and I. Jarukaitis, Judges,

Advocate General: E. Sharpston,

Registrar: C. Strömholm, Administrator,

having regard to the written procedure and further to the hearing on 18 October 2018,

after considering the observations submitted on behalf of:

–        the Skatteverket, by A.-S. Pallasdies, acting as Agent,

–        the Swedish Government, by A. Falk, C. Meyer-Seitz and H. Shev, acting as Agents,

–        the French Government, by D. Colas, E. de Moustier and A. Alidière, acting as Agents,

–        the United Kingdom Government, by S. Brandon and G. Brown, acting as Agents, and by E. 
Mitrophanous, Barrister,

–        the European Commission, by K. Simonsson, J. Jokubauskait?, G. Tolstoy and E. Ljung 
Rasmussen, acting as Agents,

after hearing the Opinion of the Advocate General at the sitting on 10 January 2019,

gives the following



Judgment

1.      This request for a preliminary ruling concerns the interpretation of Article 53 of Council 
Directive 2006/112/EC of 28 November 2006 on the common system of value added tax (OJ 2006 
L 347, p. 1), as amended by Council Directive 2008/8/EC of 12 February 2008 (OJ 2008 L 44, p. 
11) (‘the VAT Directive’).

2.      The request has been made in proceedings between the Skatteverket (local Swedish tax 
authorities) and Srf konsulterna AB (‘Srf’) concerning a tax ruling by the Skatterättsnämnden 
(Revenue Law Commission, Sweden) relating to the collection, in Sweden, of value added tax 
(VAT) on the provision of accounting and management courses lasting five days in another 
Member State from taxable persons who have established their business or have a fixed 
establishment in Sweden.

 Legal context

 EU law

 Directive 2006/112

3.      Chapter 3 of Title V of the VAT Directive, concerning the place of taxable transactions, is 
entitled ‘Place of supply of services’. Section 2 of that chapter, entitled ‘General Rules’, contains 
Articles 44 and 45 of that directive.

4.      Article 44 of that directive is worded as follows:

‘The place of supply of services to a taxable person acting as such shall be the place where that 
person has established his business. However, if those services are provided to a fixed 
establishment of the taxable person located in a place other than the place where he has 
established his business, the place of supply of those services shall be the place where that fixed 
establishment is located. In the absence of such place of establishment or fixed establishment, the 
place of supply of services shall be the place where the taxable person who receives such 
services has his permanent address or usually resides.’

5.      Section 3 of Chapter 3 of Directive 2006/112 is entitled ‘Particular provisions’ and contains 
Articles 46 to 59a of that directive.

6.      Article 53 of that directive provides:

‘The place of supply of services in respect of admission to cultural, artistic, sporting, scientific, 
educational, entertainment or similar events, such as fairs and exhibitions, and of ancillary 
services related to the admission, supplied to a taxable person, shall be the place where those 
events actually take place.’

 Directive 2008/8/EC

7.      Council Directive 2008/8/EC of 12 February 2008 amending Directive 2006/112 as regards 
the place of supply of services (OJ 2008 L 44, p. 11), states, in recitals 3 and 6 thereof:



‘(3)      For all supplies of services the place of taxation should, in principle, be the place where the 
actual consumption takes place. If the general rule for the place of supply of services were to be 
altered in this way, certain exceptions to this general rule would still be necessary for both 
administrative and policy reasons.

...

(6)      In certain circumstances, the general rules as regards the place of supply of services for 
both taxable and non-taxable persons are not applicable and specified exclusions should apply 
instead. These exclusions should be largely based on existing criteria and reflect the principle of 
taxation at the place of consumption, while not imposing disproportionate administrative burden 
upon certain traders.’

 Implementing Regulation (EU) No 282/2011

8.      Recitals 4 and 27 of Council Implementing Regulation (EU) No 282/2011 of 15 March 2011 
laying down implementing measures for Directive 2006/112 (OJ 2011 L 77, p. 1) (‘the 
Implementing Regulation’) state as follows:

‘(4)      The objective of this Regulation is to ensure uniform application of the current VAT system 
by laying down rules implementing [the VAT] Directive, in particular in respect of taxable persons, 
the supply of goods and services, and the place of taxable transactions. In accordance with the 
principle of proportionality as set out in Article 5(4) [TEU], this Regulation does not go beyond what 
is necessary in order to achieve this objective. Since it is binding and directly applicable in all 
Member States, uniformity of application will be best ensured by a Regulation.

...

(27)      In order to ensure uniform treatment of supplies of cultural, artistic, sporting, scientific, 
educational, entertainment and similar services, admission to such events and ancillary services 
which are related to admission need to be defined.’

9.      Under Article 32 of the Implementing Regulation:

‘1.      Services in respect of admission to cultural, artistic, sporting, scientific, educational, 
entertainment or similar events as referred to in Article 53 of [the VAT] Directive shall include the 
supply of services of which the essential characteristics are the granting of the right of admission 
to an event in exchange for a ticket or payment, including payment in the form of a subscription, a 
season ticket of a periodic fee.

2.      Paragraph 1 shall apply in particular to:

...

(c)      the right of admission to educational and scientific events such as conferences and 
seminars.

...’

10.    Article 33 of that regulation provides:

‘The ancillary services referred to in Article 53 of [the VAT] Directive shall include services which 
are directly related to admission to cultural, artistic, sporting, scientific, educational, entertainment 



of similar events and which are supplied separately for a consideration to a person attending an 
event.

Such ancillary services shall include in particular the use of cloakrooms or sanitary facilities but 
shall not include mere intermediary services relating to the sale of tickets.’

 Swedish law

11.    Under Paragraph 5 of Chapter 5 of the mervärdesskattelagen (1994:200) (Law 1994:200 on 
value added tax), the place of supply of services to a taxable person is in Sweden if the taxable 
person either has established his business in Sweden or has a fixed establishment there and the 
service was supplied to that establishment.

12.    Paragraph 11a of Chapter 5 of that law provides that the place of supply of services in 
respect of admission to cultural, artistic, sporting, scientific, educational, entertainment or similar 
events, such as fairs and exhibitions, to a taxable person is within Sweden where those events 
actually take place there. The same applies as regards ancillary services related to admission.

 The dispute in the main proceedings and the question referred for a preliminary ruling

13.    Srf is a company established in Sweden that is wholly owned by a professional association 
for accounting, management and salary consultants. Within that framework, it provides accounting 
and management courses in the form of seminars for the members of that association and third 
parties. Most of those courses are provided in Sweden, but some take place in other Member 
States, in which case the trainers of that association travel to the Member State in question. The 
courses are provided only to taxable persons whose business is established or who have a fixed 
establishment in Sweden.

14.    The training courses are given at a conference centre and last 30 hours, spread over five 
days, with one day’s break in the middle. The syllabus is decided in advance, but adapted on the 
spot depending on the participants, who must have certain skills and professional experience in 
accountancy and management.

15.    Participation in the courses provided by Srf is subject to prior registration, which must be 
confirmed before the course begins, and payment in advance.

16.    Following a request from Srf, the Revenue Law Commission ruled that those courses, 
although provided in Member States other than the Kingdom of Sweden, are to be regarded as 
taking place in Sweden and that VAT is therefore chargeable in that Member State. It considered, 
inter alia, that the expression ‘admission to events’ in Article 53 of the VAT Directive had been 
included in order to restrict the scope of exceptions and, correspondingly, to extend that of the 
general rule. The term ‘admission to events’ should be understood as meaning the right to enter a 
place. However, the services at issue in the main proceedings cannot be characterised primarily 
as the right to enter a place, but rather the right to participate in a specific course. Given that the 
main objective of the courses at issue in the main proceedings is not to confer a right of admission, 
within the meaning of Article 53 of the VAT Directive, VAT in respect of such courses chargeable 
in Sweden under Article 44 of that directive.



17.    The local tax authorities, wishing to obtain confirmation of that ruling as well as additional 
justification for it, brought proceedings before the Högsta förvaltningsdomstolen (Supreme 
Administrative Court, Sweden). Srf also sought confirmation of that ruling, taking the view that the 
application of the exception provided in Article 53 of the VAT Directive constitutes a 
disproportionate administrative burden.

18.    In those circumstances, the Högsta förvaltningsdomstolen (Supreme Administrative Court), 
decided to stay the proceedings and to refer the following question to the Court for a preliminary 
ruling:

‘Must the expression ‘admission to events’ in Article 53 of the VAT Directive be interpreted as 
meaning that it covers a service in the form of a five-day course on accountancy which is supplied 
solely to taxable persons and requires advance registration and payment?’

 Consideration of the question referred

19.    By its question, the referring court asks, in essence, whether Article 53 of the VAT Directive 
must be interpreted as meaning that the expression ‘services in respect of admission to events’ in 
that article include a service, such as that at issue in the main proceedings, in the form of a five-
day training course on accountancy and management which is supplied solely to taxable persons 
and requires advance registration and payment.

20.    In that regard, it must be observed, as a preliminary point, that Articles 44 and 45 of the VAT 
Directive contain a general rule for determining the place where services are deemed to be 
supplied for tax purposes, while Articles 46 to 59a of that directive provide a number of specific 
instances of such places.

21.    As follows from the Court’s settled case-law, Articles 44 and 45 of the VAT Directive do not 
take precedence over Articles 46 to 59a thereof. In every situation, the question which arises is 
whether that situation is covered by one of the cases mentioned in Articles 46 to 59a of that 
directive. If not, it falls within the scope of Articles 44 and 45 of that directive (see, to that effect, 
judgments of 12 May 2005, RAL (Channel Islands) and Others, C?452/03, EU:C:2005:289, 
paragraph 24 and the case-law cited, and of 8 December 2016, A and B, C?453/15, 
EU:C:2016:933, paragraph 18).

22.    It follows that Article 53 of the VAT Directive must not be regarded as an exception to a 
general rule which must be narrowly construed (see, by analogy, judgment of 8 December 2016, 
A and B, C?453/15, EU:C:2016:933, paragraph 19).

23.    Article 53 of that directive provides that the place of supply of services in respect of 
admission to events, including educational events, supplied to a taxable person is the place where 
those events actually take place.

24.    It follows from Article 32(2)(c) of the Implementing Regulation, read in conjunction with 
Article 32(1), that the services referred to in Article 53 of the VAT Directive, which concern 
admission to educational and scientific events, such as conferences and seminars, include the 
supply of services of which the essential characteristics are the granting of the right of admission 
to an event in exchange for a ticket or payment.

25.    In the main proceedings, it is apparent from the information provided by the referring court 
that the courses at issue in the main proceedings provided by Srf to taxable persons are seminars 
which take place over five days, with one day’s break, in a Member State other than the Kingdom 



of Sweden, where the company has established its business. Those courses, which require the 
physical presence of those taxable persons, are therefore part of the educational events category 
referred to in Article 32 of the Implementing Regulation.

26.    As regards the question whether the essential characteristics of the courses at issue in the 
main proceedings consist in granting admission to those courses, it should be noted that, when 
two or more components or acts supplied by the taxable person are so closely linked that they 
form, objectively, a single, indivisible economic supply, which it would be artificial to split, the 
transaction is a single supply (see, to that effect, judgment of 10 November 2016, Baštová, 
C?432/15, EU:C:2016:855, paragraph 70 and the case-law cited).

27.    As the United Kingdom Government has noted, in essence, in its written observations, 
admission to seminars given to taxable persons for payment necessarily involves the possibility of 
attending and participating in those seminars. Therefore, such participation is closely linked to 
admission to the seminars. In those circumstances, the distinction drawn by the Revenue Law 
Commission between the right to enter a place and the right to participate in a specific training 
course cannot be accepted for the purposes of the application of Article 53 of the VAT Directive.

28.    It should, furthermore, be noted that the purpose of the provisions of the VAT Directive which 
determine the place where services are deemed to be supplied is to avoid, first, conflicts of 
jurisdiction which may result in double taxation, and, secondly, non-taxation (judgment of 8 
December 2016, A and B, C?453/15, EU:C:2016:933, paragraph 24 and the case-law cited).

29.    Accordingly, the underlying logic of the provisions of the VAT Directive concerning the place 
where a service is deemed to be supplied is that goods and services should be taxed as far as 
possible at the place of consumption (see, to that effect, judgment of 8 December 2016, A and B, 
C?453/15, EU:C:2016:933, paragraph 25 and the case-law cited).

30.    It follows that the place where courses such as those at issue in the main proceedings are 
deemed to be supplied must be determined on the basis of Article 53 of the VAT Directive, and 
those courses must, consequently, be subject to VAT in the place where the services are actually 
supplied, that is in the Member States where those courses are given.

31.    It is true that such an interpretation may, as Srf observes, result in increasing the 
administrative burden borne by certain traders, even though recital 6 of Directive 2008/8, which 
inserted Articles 44 and 53 of the VAT Directive in the version currently in force, states that 
taxation at the place of consumption should, as far as possible, not impose a disproportionate 
administrative burden upon those traders.

32.    However, as the Advocate General observed in paragraph 74 of her Opinion, it is settled 
case-law that the preamble to an EU-law act has no binding legal force and cannot be relied on 
either as a ground for derogating from the actual provisions of the act in question or for interpreting 
those provisions in a manner that is clearly contrary to their wording (judgment of 13 September 
2018, ?eská pojiš?ovna, C?287/17, EU:C:2018:707, paragraph 33).

33.    Courses such as those at issue in the main proceedings are covered by the services referred 
to in Article 53 of the VAT Directive and it follows from that article, read in conjunction with Article 
32 of the Implementing Regulation, that the place where the supply of services in respect of 
admission to educational events such as seminars is subject to VAT is the place where they 
actually take place.



34.    Therefore, there may be no derogation from the application of Article 53 of the VAT Directive 
on the basis of recital 6 of Directive 2008/8 alone.

35.    The fact that the courses at issue in the main proceedings were subject to advance 
registration and payment is irrelevant for the purposes of the application of Article 53 of the VAT 
Directive. There is nothing in the wording of that article to suggest that such criteria could be taken 
into consideration in determining the place where those services are seemed to be supplied.

36.    In light of the foregoing, the answer to the question referred is that Article 53 of the VAT 
Directive must be interpreted as meaning that the expression ‘services in respect of admission to 
events’ in that provision include a service, such as that at issue in the main proceedings, in the 
form of a five-day course on accountancy and management which is supplied solely to taxable 
persons and requires advance registration and payment.

 Costs

37.    Since these proceedings are, for the parties to the main proceedings, a step in the action 
pending before the national court, the decision on costs is a matter for that court. Costs incurred in 
submitting observations to the Court, other than the costs of those parties, are not recoverable.

On those grounds, the Court (Fifth Chamber) hereby rules:

Article 53 of Council Directive 2006/112/EC of 28 November 2006 on the common system of 
value added tax, as amended by Council Directive 2008/8/EC of 12 February 2008, as 
meaning that the expression ‘services in respect of admission to events’ in that provision 
include a service, such as that at issue in the main proceedings, in the form of a five-day 
course on accountancy and management which is supplied solely to taxable persons and 
requires advance registration and payment.

[Signatures]

*      Language of the case: Swedish.


