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OPINION OF ADVOCATE GENERAL

Sharpston

delivered on 9 October 2008 (1)

Case C?407/07

Stichting Centraal Begeleidingsorgaan voor de Intercollegiale Toetsing

v

Staatssecretaris van Financiën

(Reference for a preliminary ruling from the Hoge Raad (Netherlands))

(VAT – Exemptions for activities in the public interest – Exemption for services supplied to 
members by groups of persons whose activities are exempt – Whether applicable to services 
provided to members individually as well as to those provided to the members as a whole)

1.        Certain activities in the public interest, including hospital and medical care and closely 
related activities, are exempt from VAT. And, where persons whose activities are exempt form 
groups to provide their members with services directly necessary for the exercise of those 
activities, such services are also exempt if the groups merely claim from their members ‘exact 
reimbursement of their share of the joint expenses’ and if there is no likelihood of distortion of 
competition.

2.        The issue in this reference for a preliminary ruling from the Netherlands Hoge Raad 
(Supreme Court) is essentially whether the latter exemption extends to services provided to one or 
more members individually. Or is Community VAT law to be guided in that regard by the 
musketeers’ motto: ‘All for one, and one for all’?

 Relevant legislation

3.        The proceedings before the national court concern services provided between 1994 and 
1998, so that the relevant Community legislation is the Sixth VAT Directive. (2)

4.        Article 13A of that directive is entitled ‘Exemptions for certain activities in the public 
interest’. Paragraph 1 provides, in so far as is relevant:

‘Without prejudice to other Community provisions, Member States shall exempt the following under 



conditions which they shall lay down for the purpose of ensuring the correct and straightforward 
application of such exemptions and of preventing any possible evasion, avoidance or abuse:

…

(b)      hospital and medical care and closely related activities undertaken by bodies governed by 
public law or, under social conditions comparable to those applicable to bodies governed by public 
law, by hospitals, centres for medical treatment or diagnosis and other duly recognised 
establishments of a similar nature;

…

(f)      services supplied by independent groups of persons whose activities are exempt from or are 
not subject to value added tax, for the purpose of rendering their members the services directly 
necessary for the exercise of their activity, where these groups merely claim from their members 
exact reimbursement of their share of the joint expenses, provided that such exemption is not 
likely to produce distortion of competition;

…’ (3)

 Facts, proceedings and question referred

5.        Stichting Centraal Begeleidingsorgaan voor de Intercollegiale Toetsing (‘the Stichting’) is a 
foundation whose members are various medical and sickness insurance bodies and, in some 
cases, the individual members of those bodies, such as individual hospitals. The activities of the 
Stichting’s members are exempt from VAT. Its own overall aim is to promote quality in medical 
care. To that end, it provides various services to its members. Most of those services (related in 
particular to defining and upholding professional standards for medical and nursing staff) are 
provided to hospitals, and the costs are apportioned among them according to the number of 
beds. Such services (which are ultimately paid for by government funding) are agreed by the tax 
authorities to be exempt pursuant to the national provisions implementing Article 13A(1)(f) of the 
Sixth Directive.

6.        The Stichting also provides other services to individual members on an occasional basis. 
Examples include providing a staff member to chair a group working on a project on appropriate 
medical care for one of the affiliated bodies, and delegating staff to speak at a colloquium on 
antiviral drugs and cardiac failure organised by another affiliated body. Such services are invoiced 
individually to the member organisation concerned. According to the order for reference, it is not 
disputed that those services are directly necessary for the exercise of the members’ exempt 
activities and that there is no question of distortion of competition. The tax authorities consider, 
however, that the criterion of ‘reimbursement of their share of the joint expenses’ is not met.

7.        The dispute is now before the Hoge Raad, which seeks a preliminary ruling on the question:

‘Must Article 13A(1)(f) of [the Sixth Directive] be construed as covering also services supplied by 
groups coming within the scope of that provision to their members which are directly necessary for 
the exercise of those members’ exempt activities or activities for which they are not subject to tax 
and by way of payment for which no more is invoiced than represents the costs incurred in respect 
of those services, if those services are supplied only to one or more members?’



8.        The Stichting, the Netherlands Government and the Commission have all submitted both 
written and oral observations.

 Assessment

 Distortion of competition

9.        The Netherlands Government queries the referring court’s assumption that the contested 
services give rise to no distortion of competition. It points out in particular that national 
implementing provisions defining the scope of the exemption in Netherlands law specifically 
exclude the provision of personnel, precisely on the basis that it is a service likely to cause serious 
distortion of competition.

10.      Whether there is any actual or likely distortion of competition is, of course, a matter to be 
decided by the appropriate national court, as is the interpretation and application of the relevant 
national implementing rules. With regard to the likelihood of distortion, it may be noted simply that 
exemption must be refused if it may by itself, immediately or in the future, give rise to distortions of 
competition. (4)

11.      I would, however, point out one further aspect. The national court’s question refers to 
services ‘for which no more is invoiced than represents the costs incurred’. That phrasing could 
cover services invoiced at less than cost price, in contrast to the exact reimbursement specified in 
the Sixth Directive. (5) Clearly, any supply of services at less than cost price will have implications 
in terms of competition vis-à-vis commercial undertakings, which must be taken into account by 
the competent national court in its factual assessment.

 Strict interpretation

12.      As the Netherlands Government and the Commission have pointed out, the Court has 
consistently held that, as exceptions to the general principle that VAT is levied on all supplies 
made for consideration by a taxable person, the terms used to designate the exemptions referred 
to in Article 13 of the Sixth Directive must be construed strictly. (6)

13.      However, the Court has further stated that it is not the purpose of that case-law to impose 
an interpretation which would make the exemptions set out in that provision almost inapplicable in 
practice. (7)

14.      I would also suggest that the strictness of the interpretation – and strict interpretation must 
not be confused with narrow interpretation (8) – may be tempered according to the nature of the 
exemption concerned. Hospital and medical care is exempted, in the interests of society as a 
whole, in order to lessen its cost to patients. The rationale of that exemption extends to necessary 
supporting services which, for reasons of economy of scale, are delegated to jointly-run entities. 
(9) If ‘hospital and medical care’ is itself subject to strict interpretation, is it appropriate to subject 
necessary supporting services to an additional degree of strict interpretation, tightening the noose 
even further? (10)



 The question posed

15.      The Stichting and the Commission submit that the Hoge Raad’s question should be 
answered to the effect that, provided that the other criteria in Article 13A(1)(f) are met, that 
provision covers services supplied by groups coming within its scope even if those services are 
supplied only to one or more members.

16.      The Netherlands Government considers that the provision cannot cover services provided 
and invoiced individually to members. At the hearing, it elaborated on its position, arguing that the 
crucial distinction is between services provided in the collective interest, which are covered, and 
those provided in a member’s individual interest, which are not.

17.      Essentially, I agree with the Stichting and the Commission. If all the other conditions in 
Article 13A(1)(f) are satisfied – if the services are directly necessary for the exercise of an exempt 
or untaxed activity, if there is exact reimbursement of the expenses incurred and if there is no 
likelihood of distortion of competition – it seems to me that an over-literal interpretation of the 
words ‘share’ and ‘joint’ would place an unwarranted and artificial restriction on the scope of the 
exemption.

18.      Clearly, where a single type of service is provided to all members of the group during each 
tax period, each can be charged a ‘share of the joint expenses’ in the fullest sense of the term. 
The reality of such groups is, however, likely to be more complex. The group may well provide a 
range of different services, some required by all members and others by only some members. The 
needs of the members are likely to vary from one tax period to the next, so that, in a given period, 
certain services will be provided to all members, others to several members and yet others 
perhaps to a single member only. Yet the cost of providing all those services is still in a very real 
sense joint expenditure, having been incurred by the group set up for that purpose by all the 
members, and cost accounting methods are quite capable of identifying the precise share of that 
expenditure attributable to each individual service provided.

19.      In its written observations, the Netherlands Government submitted that the purpose of the 
exemption is to avoid placing a VAT burden on services provided by a group for its members when 
the same services would have borne no such burden if they had been provided internally by each 
individual member. (11) Such services are thus assimilated to internal transactions. When a 
service is provided to a single member, the Netherlands Government argues, it is comparable to a 
transaction on the open market, with the provider at arm’s length from the recipient, and should not 
benefit from such treatment.

20.      I am unconvinced by that argument. Whether a particular service is provided by a group to 
one, several or all of its members does not change the relationship between provider and recipient 
or the nature of the arrangement whereby resources are shared in order to achieve economies of 
scale.



21.      At the hearing, the Netherlands Government placed greater stress on the need for services, 
in order to qualify for exemption, to be provided in the collective interest of all the group’s members 
rather than in the individual interest of specific members. It illustrated the distinction by referring to 
a school complaints board which provides all schools in the Netherlands with assistance in 
adjudicating on complaints. That service is provided in the collective interest of all schools, even if 
some schools do not require it in a given period, or even at all, and it should therefore be exempt 
under Article 13A(1)(f). By contrast, if a school were to obtain legal advice, say on VAT matters, 
from the board’s lawyers, that would be a service in the school’s individual interest, and should not 
be exempt.

22.      Whilst I would tend to agree with the result which the Netherlands Government reaches 
when analysing its example, I do not agree with the method it uses. In the circumstances 
described, the VAT advice would not qualify for exemption because it is not a service directly 
necessary to enable the school to exercise its exempt activity of providing education, and probably 
also because it is not one of the services for the purposes of which the board was set up. On the 
other hand, a service which did fall within the board’s purposes and which was directly necessary 
for the exercise of the exempt activity of providing education should qualify for exemption 
regardless of the actual number of schools in receipt of it.

23.      It seems to me, moreover, that the distinction between collective and individual interest is of 
no great relevance as an independent criterion. Unless members are obliged to benefit from every 
service offered by the group, they will choose to take advantage of those services which are of 
individual interest to them. And the availability of such services for all members will necessarily be 
in their collective interest – provided, as always, that the services are ‘supplied by independent 
groups of persons whose activities are exempt from or are not subject to value added tax, for the 
purpose of rendering their members the services directly necessary for the exercise of their 
activity’.

24.      Since the Hoge Raad poses its question on the explicit assumption that the only point in 
issue is whether the criterion of ‘reimbursement of their share of the joint expenses’ is met, I would 
answer that question in the affirmative.

 Conclusion

25.      Consequently, I am of the opinion that the Court should rule, in reply to the Hoge Raad’s 
question:

Article 13A(1)(f) of the Sixth VAT Directive covers services supplied to their members by groups 
coming within its scope, even if those services are supplied to only one or more members, 
provided that the remaining conditions laid down in the provision are satisfied.

1 – Original language: English.

2 – Sixth Council Directive 77/388/EEC of 17 May 1977 on the harmonisation of the laws of the 
Member States relating to turnover taxes – Common system of value added tax: uniform basis of 
assessment (OJ 1977 L 145, p. 1, amended on numerous occasions; ‘the Sixth Directive’). It has 
been replaced, with effect from 1 January 2007, by Council Directive 2006/112/EC of 28 
November 2006 on the common system of value added tax (OJ 2006 L 347, p. 1), the aim of 
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3 in the preamble).

3 –      The same provisions are now to be found, with no material alteration, in Articles 131 and 
132(1)(b) and (f) of Directive 2006/112.

4 – See Case C?8/01 Taksatorringen [2003] ECR I?13711, paragraphs 58 to 65.

5 – I note that, of the language versions in which the Sixth Directive was adopted in 1977, all 
include the word ‘exact’ in Article 13A(1)(f) except the Dutch, which refers simply to ‘mere 
reimbursement’ (‘enkel terugbetaling’) rather than ‘merely … exact reimbursement’. Article 
13A(1)(f) is implemented in Netherlands law by Article 11(1)(u) of the Wet op de Omzetbelasting 
(Law on Turnover Tax), which also refers to ‘merely reimbursement’ (‘slechts terugbetaling’).

6 – See, with specific regard to Article 13A(1)(f), Case 348/87 Stichting Uitvoering Financiële Acties
[1989] ECR 1737, paragraph 13, and Taksatorringen, cited in footnote 4, paragraph 61.

7 – Taksatorringen, paragraph 62.

8 – See the Opinion of Advocate General Jacobs in Case C?267/00 Zoological Society of London
[2002] ECR I?3353, points 17 to 19.

9 – See the Opinion of Advocate General Mischo in Taksatorringen, cited in footnote 4, points 9 
and 117 to 124, especially points 117 to 119.

10 – See also Case C?76/99 Commission v France [2001] ECR I?249, paragraph 23 of the 
judgment and points 20 to 23 of the Opinion of Advocate General Fennelly, together with the case-
law cited there.

11 – See the Opinion of Advocate General Mischo in Taksatorringen, points 118 and 119.


